Cap a l’equiparació

L’evol.lució de la participació femenina a la festa ha variat a les diferents poblacions festeres però quasi totes comparteixen les mateixes dades, i no ha sigut un canvi que es poguera produir de la nit al matí. En Agullent, per exemple, a 1983 es va crear la primera comparsa composta per dones anomenada ‘Las Conquistadoras’ i fóu a Villena on el tema va suscitar tant de rebombori que es va haver de reunir al Consell d’Estat. En el cas de Monforte del Cid, també fóu una dona exercint el càrrec de banderer la que inicià el recorregut de les dones a la festa en aquesta localitat alicantina, cap al 1946.

A Ontinyent el paper principal reservat a les dones era el de Reina de Festes, però com molts dels càrrecs que inicialment ostentàven les dones el càrrec no atorgava a les dones cap poder reial. El sociòleg Gil Manuel Hernández ens explica que representàven eixe tipus de papers, entre els quals es troba el de fallera major:

Les Reines de Festes que començaren a formar part de la festa al 1960 desaparegueren el 1991, ara fa quasi vint anys, precisament els anys que porta integrada la dona oficialment a la festa. Aquest any tornaran al carrer per recordar als ontinyentins qui van ser, ja que les persones que van ostentar aquest càrrec en la festa participaran en una desfilada històrica el pròxim 31 de juliol, un dels actes del 150 aniversari de les festes. Amb l’abolició del càrrec a principis dels 90 les festeres s’endinçaren cap a la integració. Les primeres dones que desfilaren a Ontinyent foren un grup de dones de la comparsa cristiana Fontanos que malgrat l’oposició que hi havia van decidir eixir a l’entrada amb totes les conseqüències. Elles començaren un camí que continuarien dos des les persones que van jugar un paper fonamental als anys veniders de la festa ontinyentina: Mari Carmen Valls, primera dona que va ser Primera Trona al 1994 amb la comparsa Omeyas i Rosario Ferrero, primera dona que fóu Primera Trona Cristiana amb la comparsa Estudiantes al 1995.

Un cas semblant va succedir a una població veïna d’Alcoi, Cocentaina. A aquest poble alacantí les protagonistes eren al segle XX les anomenades Festeres Majors, també escollides d’entre totes les Dames d’Honor de cada comparsa. El càrrec estigué en vigor des de 1971 fins 1987 i fóu a meitat dels anys 90 quan les dones començaren a participar de la mateixa manera que els hòmens. Aquest paper també era el mateix que desenvoluparen més o menys les Mosses de les Festes a Petrer cap al 1928. Aquestes dones eren “senyoretes distinguides i bellísimes” que apareixien inmòbils a les carrosses, abillades amb el tratge de Cantinera.

Malgrat açò, en poblacions com ara Benetússer on les festes es celebren estos dies, existeix el càrrec de Festera Major, elegida cada any; però també les dones poden participar activament a la festa i desfilar al  mateix nivell que els hòmens.

Escuadra formada per dones a les festes de Moros y Cristians de Benetusser.

Però aquest fenòmen no sols va tenir lloc a la vessant Mediterrània, al País Basc també va aplegar la dificultat de les dones per a accedir a la festa amb la mateixa igualtat que els hòmens, concretament a dos localitats de Guipúscoa. I és que tant a Hondarribia com a Irún sols el càrrec de cantinera era el que podia desenvolupar una dona. La participació a l’Alarde (en altres llocs conegut com Alardo) estava restringida. Fóu en la dècada dels 90 quan es celebrà a Irun, segons Bullen, un Alarde mixt en el que participaren 57 dones, això sí, separat del tradicional. Cada any ha anat creixent i ja s’ha aconseguit que participen 1.000 persones. A Hondarribia també s’ha aconseguit unir una companyia mixta. No obstant això, la integració ha estat carregada de polèmica i encara hi ha veus que criden en contra d’aquesta progressiva incorporació de la dona a la festa.

 

 

 

<< anterior>>                                                   <<siguiente>>

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s