D’acompanyant a guanyadora del concurs de Caps d’Esquadra

Mari Carmen Valls ha estat lligada a la festa des de la seua infància. Ja de xicoteta es va criar amb l’ambient de la comparsa Mozárabes d’Ontinyent. I d’una o d’altra forma ha estat lligada a altres comparses com per exemple els Chanos o els Mariners, i també a la comparsa Cides, ja que el seu marit era fester. Però va ser fins als anys 90, quan la dona es va integrar a la festa, quan va començar a escriure el seu nom a les festes de Moros i Cristians, a través de la comparsa Omeyas, de la qual és membre des de principis d’eixa dècada.

Va ser la primera dona en Ontinyent que va ocupar el càrrec de Primera Trona, essent la representant principal de la Comparsa Omeyes. Ella sempre va estar a favor de la integració encara que reconéix que no es trobava en eixe grup de dones dels Fontanos que són les que van tenir la iniciativa. Mari Carmen recorda aquella època amb grans records i encara que admitix que al poble d’Ontinyent no va haver una problemàtica com la que s’està vivint a Alcoi pensa que tot té un procés i que per a aplegar al canvi s’ha de lluitar.

A més la seua figura no és tan sols significativa en el sentit de ser una de les primeres dones en ocupar un càrrec sino també ho és perquè fóu la primera dona que es va presentar al Concurs de Caps d’Esquadra, que organitza cada any la societat de festers, i va resultar guanyadora pel bàndol moro al 1993. Un fet cridaner si tenim en compte que la dona llavors acabava de reincorporar-se a la festa i la figura de cap d’esquadra ha sigut tradicionalment -com la resta- lligada als hòmens. De fet un dels arguments per a la no integració de la dona en les esquadres ha sigut vox populi: “Les dones no saben desfilar, pareix que estiguen ballant” (aludint a que la figura femenina havia estat associada als boatos, on les dones ballen). Mari Carmen, es riu al sentir açò, de fet està convençuda de que hi ha moltes festeres competents per a eixir al carrer, dirigir una esquadra i fer-ho amb dignitat.

Actualment continúa com a membre de la mateixa comparsa i també continúa ‘fent de cabo’, una cosa que afirma que sempre li ha agradat, i amb la qual contacta amb el públic en cada Entrada al costat de la seua esquadra.

 

 

 

<<anterior>>                                                                     <<siguiente>>

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s