Del paper a la realitat: l’assumpció de càrrecs a les directives

El primer pas dins de la revolució fóu aconseguir entrar a les comparses o filaes i començar a desfilar. Després va aplegar l’hora d’assumir la responsabilitat d’ostentar un càrrec fester.

Una volta les dones començaren a desenvolupar càrrecs com el d’Ambaixador o Banderer la dona no estava disposta a quedar-se en el que ja havia aconseguit. El següent pas fóu aconseguir la Capitania de les festes. A Ontinyent l’any 2000 Beatriz Alemany, de la mateixa esquadra que Mari Carmen Valls, fóu capitana del Bàndol moro.


 

Altre cas el trobem a Albaida on en 2007 es va produir el primer desfile de dos Capitanes. Van ser Sonia Casanova de la filà Pirates pel bàndol Cristià i Almudena Reig de la filà Berberiscos pel bàndol Moro. A més eixe any també l’ambaixadora mora fóu una dona, Remei Blasco.

En aquestes condicions les dones estaven perfectament preparades per a assumir càrrecs de pes a les associacions festeres i a les directives. Les dones començaven a dirigir la festa. En pocs anys la progressió ha sigut imparable, per exemple, Benidorm. I és que el passat 20 de febrer L’ Associació de Moros i Cristians de Benidorm va elegir a l’assemblea general a Noelia Moreno Zarco -de la filà Nazaríes- com a nova presidenta d’aquesta entitat. Noelia és la primera dona que presideix este colectiu fester en els 21 anys de història de l’Associació de Moros i Cristians, fundada a l’any 1989.

També a Dénia Amparo Mata és la presidenta de l’Associació de Moros i Cristians (AMMIC). Fóu elegida en 2007 quasi per unanimitat, i és que encara que era la única persona candidata va tindre el 96% dels vots. Al ser nomenada va explicar que: «el género es lo menos importante, pues hay tanto mujeres como hombres competentes en todas partes; con independencia del género, lo importante es saber trabajar y quererlo hacer». Cal destacar que a Dénia, María Jesús Monfort, fóu la primera dona que va presidir la AMMIC.

Altre cas paradigmàtic és, sens dubte, el de Benissa. Aquesta localitat de quasi 14.000 habitants, situada a la costa d’Alacant s’ha convertit en aquest any en el primer lloc on la junta directiva de les festes de Moros i Cristians està formada íntegrament per dones.

Però les dones no sòls s’han integrat en la festa sino també son convidades a la festa. Cada vegada més trobem casos de dones que realitzen els pregons de les festes a diferents llocs. Sense anar més lluny, l’any passat el pregó d’Ontinyent el realitzà Benita Ferrero-Waldner, Comisaria Europea de Relacions Exteriors i Política Europea de Veïnat. A aquell pregó de les festes de 2009 Benita va reflexionar sobre la incorporació de la dona a la festa, a la recerca d’una societat tolerant:

Estas Fiestas de Moros y Cristianos son plurales y en ellas se reúnen y divierten por igual ontinyentins y no ontinyentins, españoles y no españoles, moros y cristianos, jóvenes y mayores, hombres y mujeres. Como mujer, aplaudo la decisión de la comparsa Fontanos cuando incorporó a la mujer a las Fiestas de Moros y Cristianos. Con esta decisión la sociedad ontinyentina dio un paso social importante, encontró un equilibrio en la participación de ambos sexos en las fiestas y en la diversión. Soy mujer y política. Por ello es lógico que me interese por los temas de género y por la incorporación total de la mujer a la sociedad”.

 

 

 

 

<<anterior>>                                                       <<siguiente>>

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s