Els inicis de la dona a les festes

Històricament la dona sempre ha participat a la festa desenvolupant diversos papers. L’obra Moros y Cristianos: representaciones del otro en las fiestas del Mediterráneo, ens explica perfectament quins han sigut aquestos papers. Al segle XIX les festes de Moros i Cristians eren una mena de combats simulats en honor dels patrons i només els membres que perteneixien a les milicies urbanes, és a dir hòmens, eren els partíceps d’aquestes celebracions. La cosa va canviar quan les desfilades van evol.lucionar fins a convertir-se en el que coneguem com ‘Entrades’, fet que afavorí la participació de la dona a la festa sobre tot amb la importància que van anar adquirint.

Així doncs, les dones participaven de la festa però no en la festa. A principis del Segle XX el paper de la dona era completament secundari. Les dones s’encarregaven de tindre a punt els tratges dels hòmens, és a dir, cosir-los, planxar-los…I també acudien, fruit del reflexe de la societat catòlica, a tots els actes religiosos. Anaven a les mises, processons… inclús podien acabar desenvolupant el paper de Camareres. Però, a l’hora de la veritat, és a dir, quan la música començava a sonar les dones agafaven cadires o se’n anaven al balcó, eren tan sols unes espectadores de la festa. Normalment anaven en familia o en un grup d’amigues i durant les Entrades no es cansaven -ni es cansen- d’aplaudir a tots els festers que, gustosos, les saludaven.

No cal resaltar que en aquelles èpoques, com deia Chico Amat, el lloc de les dones a la festa és “tenir el gust i l’honor de ser les que més treballem, més ens sacrifiquem i menys ens lluïm”

 

 

 

<<anterior>>                                                    <<siguiente>>

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s